Пропускане към основното съдържание

Има ли шанс Гробище за домашни любимци

Обичам Краля, но словосъчетанието "филм по Стивън Кинг" ме изпълва с ужас и то не в смисъла, който цели самият Кинг. Историята на един от най-екранизираните автори е пълна с десетки отвратителни филми по страхотни книги. Има обаче и няколко изключения - екранизации, които са се превърнали в много добри или дори легендарни филми. Надявам се предстоящият "Гробище за домашни любимци" да е един от тях.

Гробище за домашни любимци по Стивън Кинг
Проблемът при екранизациите по Кинг е, че създателите не успяват да уловят духа на книгата. Сякаш не разбират (а може и наистина да не разбират), че ужасът в романите му е само допълнение към много по-дълбока и емоционална история.
Франк Дарабонт разбира това и по тази причина, освен двата превърнали се в класика филма "Изкуплението Шоушенк" и "Зеленият път", успя да екранизира много успешно и хоръра "Мъглата". Явно го разбира и режисьорът на "То" Анди Мушети, който успя да улови красивото в една от най-плашещите книги на Кинг.

Гробище за домашни любимци по Стивън Кинг
"Гробище за домашни любимци", освен че е една от най-страшните книги на Стивън Кинг, е и една от най-емоционално въздействащите. Това е тежка книга, която те оставя с чувство на безнадеждност и отчаяние. Книга за безвъзвратната загуба на близки и любими. Книга за смъртта.

Гробище за домашни любимци по Стивън Кинг
Проблемът с първата екранизация беше, че филмът е типичен, дори банален хорър. Да, доста плашещ на моменти, но без да е уловил дълбочината на историята.
Тийзър трейлърът на новия филм не обещава нищо по-различно. Изглежда, че създателите ще се опитват да ни плашат със стряскащи моменти и смущаващи кадри (като това с маскираните деца).
Аз обаче няма да отписвам филма от сега, защото подобно беше и мнението ми след като видях трейлъра на "То". Макар все още да нямам никакви основания да мисля така, все пак ще кажа, че "Гробище за домашни любимци" може би има шанс да се превърне в добър филм.

Коментари

Другите ми блогове