Пропускане към основното съдържание

7 страшни сцени от стария "То"

Все още не съм гледал новата екранизация на "То" и за да се подготвя изгледах старата версия от 1990 година. Оказа се, че филмът не е толкова зле, колкото си мислех - не е добър филм, разбира се, но като хорър не е напълно за изхвърляне.

Без съмнение най-въздействащo е изпълнението на Тим Къри - с дразнещия си смях и подигравателен глас, той е истинският Пениуайз (казвам го без да съм видял изпълнението на Бил Скарсгард, което може да е по-добро).

Ето седемте сцени от филма, които ме плашеха най-много като малък (ако имам келешче, ще му пускам "То" като е на 9-10 години, защото тогава филмът е най-въздействащ), но и сега успяха да върнат старите чувства.

7. Реещият се клоун
В тази сцена групата възрастни влиза в каналите, за да се изправи срещу чудовището отново и след като Бил го повиква, пред тях се появява реещото се призрачно изображение на клоуна.
Осъзнавам, че по всички стандарти тази сцена е глупава, но когато гледах филма преди години, тази безплътна и огромна версия на клоуна убиец ми се виждаше изключително страшна, а злото ми изглеждаше непобедимо.

6. Госпожа Кърш
След като Бевърли отива в стария си апартамент, се запознава с новата му обитателка - госпожа Кърш. В един момент старицата се променя, превръща се в нещо като жив труп и заговаря на жената с гласа на баща ѝ.
Новото лице и гласа на избухливия Ал Марш рязко контрастират с миловидното лице на бабката няколко секунди по-рано.

5. Ръката на чудовището
След като децата нараняват чудовището, то опитва да се измъкне от тях в канала, но те го сграбчат за ръката. Изведнъж бялата му ръкавица се разкъсва и от нея се показва уродлива трипръста ръка.
Тази сцена е плашеща, защото ни подсказва, че зад маската на клоуна се крие много по-страшно създание.

4. "И ти ще се рееш"
Вече споменах великолепното изпълнение на Тим Къри и специално тази част е един от най-добрите примери - в гласа му се усеща екстаз и скрита заплаха, когато обещава на Джорджи, че там долу балоните се реят, секунди преди да го сграбчи за ръката и да разкрие острите си зъби.
Това без съмнение е една от най-добрите сцени във филма и вече се е превърнала в класика.

3. Лапите на върколака
В една от сцените, децата са се хванали за ръце в кръг и се опитват да се противопоставят на силата на Пениузайз. Изведнъж две деформирани космати ръце нежно хващат раменете на Ричи.
Признава, че дори сега ме побиват тръпки от плашещото спокойствие, с което лапите полазиха момчето. Ако го бяха сграбчили рязко, сцената изобщо нямаше да се постигне такъв ефект.

2. Движещата се снимка
Докато разглеждат албума на бащата на Майк, една от снимките се раздвижва. Пениуайз подскача из улиците на Дери, след което се покатерва на един от стълбовете. Когато слиза, поглежда право към децата и издава чудовищен рев, след което се затичва и се покатерва на следващия стълб, който е точно до ръба на снимката.
Тази сцена е толкова страшна, защото зрителите знаят какво ще се случи още в момента, когато клоунът поглежда към децата - вече сме го виждали да се катери по стълба, но когато лицето му изниква толкова близо до нас, запълнило почти целия екран, все пак е ужасяващо.

1. Сцената в банята
И преди и сега това е най-страшната сцена за мен в целия филм.
Слабите специални ефекти дори помагат, защото когато клоунът разтваря пода на банята и се показва, сякаш разкъсва самата реалност. А ярките цветове на съществото изглеждат нелепо и не на място на фона на белите плочки на банята.
Докато гледах си припомних колко се страхувах някога, че докато съм в банята клоунът ще дойде по същия начин при мен.

Коментари

Другите ми блогове